Opel test Zafira Life op waterstof

Opel test Zafira Life op waterstof

2 november 2020 0 Door Arjan de Putter

Opel werkt sinds 1997 in het Global Alternative Propulsion Center (GAPC) aan de ontwikkeling van een aandrijflijn op basis van waterstof. Dat resulteerde in de Hydrogen1, een Zafira met een brandstofcel. Zowel de Zafira als de brandstofceltechnologie verbeterden.

Componenten zijn lichter, sterker en groter gemaakt. Doordat de nieuwe brandstofcel sterk verbeterde bleek een bufferbatterij overbodig. Dat betekende een gewichtsbesparing van 100 kilogram. Daardoor kon ook de laadvloer even hoog zijn als in het seriemodel met vijf zitplaatsen. De tankinhoud werd vergroot en kan 4.2 kg waterstof bevatten. Dat is genoeg voor een bereik van 420 kilometer.

De auto is gebaseerd op de elektrische Zafira Life. Die is er met twee batterijpakketten: 50 kWh (actieradius tot 230 km) en 75 kWh (actieradius tot 330 km). De uitvoering met brandstofcel is dan met name geschikt voor wie regelmatig lange afstanden af legt.

De auto komt nog niet direct op de markt. Opel gaf aan dat er in 2021 straattesten worden uitgevoerd met een klein aantal waterstof-Zafira’s.

Opel Zafira Life

 

exterieur Zafira Life