OrangeGas opent eerste waterstoftankstation in Amsterdam

OrangeGas opent eerste waterstoftankstation in Amsterdam

1 maart 2021 0 Door Arjan de Putter

Vandaag opende OrangeGas het eerste waterstoftankstation in Amsterdam. Op dit moment is de 700 bar (personenwagens) gereed. Later dit jaar is ook een 350 bar vulpunt voor vrachtwagens beschikbaar.

Uniek tankstation

Het vulpunt is uniek omdat OrangeGas hier alleen 100% schone brandstoffen aanbiedt: Bio-CNG (groengas), elektriciteit en vloeibare CO2 en binnenkort ook HVO100 en LBG. 

Joyce van Os de Man, directeur Benelux bij OG: “Hoe trots kun je zijn? Het is ongelooflijk gaaf dat het waterstof station in Amsterdam nu open is op ons 100% eigen tankstation waar ook andere schone brandstoffen wordt aangeboden. Het hele team heeft keihard gewerkt om het zo snel mogelijk te realiseren. Met dit station sluiten we perfect aan bij het zero-emissie beleid van de Gemeente Amsterdam, al zijn biobrandstoffen well-to-wheel minimaal net zo duurzaam en zou dit tevens in het beleid omarmt moeten worden.”

Het station

De leverancier van het waterstof station is Nel Hydrogen uit Denemarken. Nel is één van de best bewezen en grootste aanbieders in Europa op gebied van Waterstof. Rijngas en HyGear dragen zorg voor het waterstof op deze locatie.

Gemeente Amsterdam als klant

De gemeente Amsterdam is een van de klanten die in 2021 met zes vuilniswagens op waterstof gaat rijden en hebben de ambitie dit verder uit te breiden in de toekomst. Naast de gemeente zijn er voornamelijk particulieren en taxi’s die op waterstof rijden. Er is veel interesse uit de transport en bouwbedrijven om met de komst van dit tankstation over te schakelen met waterstof vrachtwagens.

Ambitie

OG heeft de ambitie om één van de grootste aanbieders te worden op gebied van waterstof in Europa en is momenteel actief met tien projecten bezig. Locaties waar de stations gerealiseerd gaan worden zijn o.a. in Leeuwarden, Schiphol, Borne, Heerenveen, Delfzijl, Breda en op diverse plekken in Drenthe.