Over ons

Over ons

Of rijden op waterstof de toekomst is? Die vraag wordt mij vaak gesteld en mijn standaardreactie is ‘nee’. Als men me dan verbluft aanstaart laat ik daar op volgen dat je al lang op waterstof kan rijden.

“Is rijden op waterstof de toekomst? Nee…”

Een beetje flauw misschien, maar het illustreert waar ik voor sta en wat mijn visie op mobiliteit op waterstof is. Ik vind grote abstracte plannen allemaal prima, maar zie dat graag vertaald naar de praktijk. Innoveren betekent heel vaak heel saai heel veel kleine stapjes zetten. Waterstof speelt wel een belangrijke rol als toekomstige aandrijfvormen!

Visie

Over mijn visie op mobiliteit op waterstof kan ik heel kort zijn. Waterstof vormt een sleutelfactor in de energietransitie. Want duurzaam energie opwekken loopt niet synchroon met het gebruik. We hebben dit molecuul heel hard nodig om energie in op te kunnen slaan.

“Rijden op waterstof, dat is toch een hartstikke slecht idee? Het rendement is immers veel lager dan batterij elektrisch.” Tsja, als rendement bepalend was, dan hadden we nooit een eeuw op benzine en diesel rondgereden. Dit zijn discussies die eerder afremmen dan versnellen, het is een negatieve spiraal.

Waar we naar toe moeten is: dat er grootschalig waterstof wordt opgewekt. Elke investeerder stapt pas in, als een business case helder is. Als je enorm veel moet investeren in een waterstofproject, moet die opgewekte waterstof ook wel worden afgenomen.

Woonwijken en leidingen op waterstofgas, ze komen er aan, maar zijn op dit moment nog een brug te ver. Rijden op waterstof is al enkele jaren mogelijk. En als er meer op waterstof wordt gereden, dan stijgt de vraag en worden grote productiefaciliteiten eerder rendabel. Dat is de positieve spiraal.

Over Arjan de Putter (en benzine)

Wie mij een beetje kent weet dat ik van jongs af aan verzot ben op auto’s. Ik wist als jongetje  van tien dat ik later de HTS-Autotechniek wilde doen. En zo is het ook gelopen. In mijn vrije tijd geniet ik van de wind door de haren in mijn dakloze youngtimer Mercedes. Ik geniet van mooie roadtrips met veel bochten en prachtige landschappen. Ik geniet van de vrijheid om me te verplaatsen met diverse aandrijvingen.

Ook houd ik van rally’s, puzzelritten en grote uitdagingen, zoals een 24 uur Waterstof Challenge of het behalen van een wereldrecord (waterstof-) elektrisch rijden.

Als kleur van H2 Rijders is daarom symbolisch gekozen voor Petrol Blue.

H2 Rijders

Die visie gecombineerd met het perspectief van een petrol head leidde tot een nieuw concept. We zagen dat een centraal en onafhankelijk informatief punt over waterstof nog niet in de markt opgezet was. Als ondernemer duik ik graag in dat gat. Met een team van redacteuren volgen we de ontwikkelingen rondom mobiliteit op waterstof voor u op de voet.

Dat wordt mobiliteit in de breedste zin des woords: van fiets tot truck. En als u vind dat we varen, vliegen of … moeten toevoegen, horen we dat graag.

Ik wens u veel leesplezier op h2rijders.nl!

Arjan de Putter
Hoofdredacteur H2rijders.nl

E arjan@h2rijders.nl
M +31 6 41 28 90 84


H2 Rijders is een initiatief van Fast Concepts:

KvK 54620198