Peking geeft gas met 10.000 FCEV’s binnen 4 jaar

Peking geeft gas met 10.000 FCEV’s binnen 4 jaar

15 april 2021 1 Door Arjan de Putter

Peking, de hoofdstad van China, heeft aangekondigd om in 2025 74 waterstoftankstations operationeel te hebben. Deze infrastructuur moet in staat zijn om dagelijks meer dan 10.000 waterstofauto’s en -trucks van energie te voorzien.

Onderdeel van groter plan

China is de grootste producent van broeikasgas. Het heeft zich als doel gesteld om het hele land in 2060 CO2 neutraal te zijn. Dat is geen eenvoudige opgave voor een land met meer dan 1 miljard inwoners en een economie die zwaar leunt op flink vervuilende markten als de bouw, fabricage, chemie en andere zware industrie. De doelstelling voor FCEV’s en waterstof trucks maakt dan ook onderdeel uit van een groter en complexer plan om de CO2 footprint te verminderen.

Op dit moment is China leidend op het gebied van groei van hernieuwbare energie. Naast de focus op waterstof als energiedrager investeert het ook flink in wind- en zonne-energie. Het is al veel langer bezig om het gebruik van alternatieve energiebronnen uit te breiden dan het onlangs aankondigde met de keuze voor waterstof.

Heel China kijkt naar waterstofmobiliteit

Chinese provincies en steden kijken naar het potentieel van waterstof voor auto’s en andere voertuigen. Om hun individuele doelen te behalen, werken provincies en steden in het hele land aan waterstof-gerelateerde plannen en zoeken ze overheidssubsidies om hun inspanningen een vliegende start te geven.

Peking heeft snel zijn eigen waterstofstrategie ontwikkeld en verwacht dat er in 2023 dagelijks 50 ton waterstof nodig is voor het wegtransport. Voor 2025 voorziet men een exponentiële stijging tot 135 ton per dag.

Tot de waterstofvoertuigen die rond zullen rijden behoren onder meer de vrachtwagens die al gepland zijn voor het transport tijdens de Olympische Winterspelen in 2022 die in en rond Peking worden gehouden. In eerste instantie worden deze trucks ingezet in de stad zelf, maar het is de bedoeling dat ze daarna worden ingezet langs de snelwegen op de route Peking-Tianjin-Hebei. Ze vervangen dan zware dieseltrucks.

Lees ook: