Phillips 66 en H2 Energy ontwikkelen waterstoftanknetwerk

Phillips 66 en H2 Energy ontwikkelen waterstoftanknetwerk

16 februari 2022 0 Door Wouter Doeven

Philips 66 en H2 Energy gaan een joint venture aan om in 2026 tot 250 tankstations in Duitsland, Oostenrijk en Denemarken voor waterstof in de detailhandel te ontwikkelen. “We beschouwen waterstof- en brandstofceltechnologie als een factor die de energietransitie mogelijk maakt”, zegt Rolf Huber, oprichter van H2 Energy. “Het buffert overtollige elektriciteitsproductie en slaat energie op die is geproduceerd door hernieuwbare energiebronnen.”

Phillips 66 en H2 Energy gaan een ​​netwerk ontwikkelen waarin de waterstofvoorziening, de tanklogistiek en de vraag naar voertuigen worden samengebracht. Ze hebben als streven om groene waterstof te gebruiken. “Bij Phillips 66 zijn we van mening dat het uitbreiden van de toegang tot waterstof van cruciaal belang is voor het bereiken van een koolstofarme toekomst”, zegt Brian Mandell, Executive Vice President van Phillips 66.

Het toekomstige netwerk van waterstoftankstations van de joint venture in Duitsland, Oostenrijk en Denemarken zal in bestaande JET-winkelstations komen, evenals op nieuwe locaties langs belangrijke transportroutes. H2 Energy zal verantwoordelijk zijn voor de integratie van waterstofproductie, -levering en het tankapparaat. Voor de realisatie van het tanknetwerk is overheidssteun nodig.

H2 Energy heeft recentelijk activiteiten onthuld voor de bouw van een elektrolyse-installatie van 1 gigawatt in Denemarken. Deze installatie kan tot 90.000 ton groene waterstof per jaar kan opwekken uit, met elektriciteit die is opgewekt met offshore wind.

Over H2-energie

H2 Energy werd in 2014 opgericht met als doel om een ​​actieve rol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Het bedrijf wil waterstof uit hernieuwbare energie als een van de belangrijkste onderdelen van het energiesysteem maken door de hele waardeketen over productie, distributie en consumptie op een duurzame en economische manier uit te breiden. H2 Energy is betrokken bij de gehele waterstofwaardeketen. In 2020 kondigden Trafigura en H2 Energy een commerciële samenwerking aan om de productie, opslag en distributie van groene waterstof te ontwikkelen voor tankstations en industriële klanten.