Praktische inzet waterstof neemt toe

Praktische inzet waterstof neemt toe

21 maart 2022 0 Door Wouter Doeven

Moeder Aarde heeft steeds harder duurzame oplossingen nodig. Ook op het gebied van transport moet er een ontwikkeling worden doorgegaan: in 2020 is er in de wereldwijde transportsector 7,3 miljard ton CO2 uitgestoten. Waterstof kan aan belangrijke bijdrage leveren aan deze verduurzaming. Bij de verbranding van waterstof komt er warmte vrij, en water is het enige bijproduct. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de energie die nodig is met de productie van waterstof.

Marktonderzoek van Mordor Intelligence heeft uitgewezen dat markt met de commerciële brandstofcelvoertuigen tussen 2020 en 2025 jaarlijks met 45% gaat groeien. Deze groei beslaat commerciële auto’s en vrachtwagens. Meer en meer bedrijven richten hun pijlen op waterstof. Zo wil H2 Mobility Austria, een consortium bestaande uit 11 Oostenrijkse bedrijven, 2.000 brandstofcel vrachtwagens op de weg hebben in 2030. En in het Zweedse Gothenborg is in juni 2021 een vuilniswagen op waterstof in gebruik genomen.

Ook op het gebied van productie van waterstof worden stappen gezet. Een partnerschap tussen Hyzon Motors en Raven moet zorgen voor 100 hubs die afval omzetten in waterstofenergie, wat wordt gebruikt door zware vrachtwagens.