Renault wil samen met PlugPower marktleider worden voor bestelbussen op waterstof

Renault wil samen met PlugPower marktleider worden voor bestelbussen op waterstof

13 januari 2021 2 Door Arjan de Putter

Renault en het Amerikaanse Plug Power, gespecialiseerd in brandstofcel systemen en waterstof gerelateerde diensten, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het doel daarvan is dat ze de komende jaren hun stempel drukken op de Europese markt voor research & development (R&D), fabricage en verkoop van voertuigen met een brandstofcel-aandrijflijn. Op deze manier willen ze de sterk groeiende markt voor bestelbussen, taxi’s en commercieel personen vervoer bedienen.

De samenwerking is gericht op de markt voor Light Commercial Vehicles (LCV).

Renault beschikt over enorme ervaring als pionier op het gebied van elektrische auto’s, Plug Power heeft 20 jaar ervaring met brandstofceltechnologie en waterstofoplossingen. Plug Power heeft meer dan 40.000 brandstofcelsystemen ontwikkeld en 110 waterstoftankstations gerealiseerd die dagelijks meer dan 40 ton waterstof leveren. Daarnaast zijn ze leidend in de markt van elektrolyzers (waar groene waterstof mee wordt gemaakt).

De 50-50 joint venture steunt op drie pilaren:

  1. R&D – er komt een Innovation Center voor de ontwikkeling van brandstofceltechnologie en waterstof LCV voertuigen. De focus ligt in het begin bij de Trafic en Master platforms.
  2. Fabricage – er komt een fabriek in Frankrijk waar de brandstofcellen worden geïntegreerd in de platforms. Ook worden waterstofvulpunten gemaakt.
  3. Verkoop – Renault heeft een verkoopnetwerk.

De verkoop start in 2021 met een pilot wagenpark.