Review: tanken bij Shell Den Ruygen Hoek (video)

Review: tanken bij Shell Den Ruygen Hoek (video)

16 oktober 2020 0 Door Arjan de Putter

Ik heb heel wat auto’s getest en had eerlijk gezeg nooit gedacht dat ik nog een keer een testverslag zou schrijven van een… tankstation. Toch doe ik dat om de eenvoudige reden dat er een goede aanleiding voor is. Namelijk de opening van het waterstofvulpunt bij Shell Den Ruygen Hoek. Mijn ervaringen zijn positief en ik heb juist daarom ook een kritisch nootje.

Afrekenen

Alle in gebruik zijnde waterstoftankstations in Nederland verschillen van elkaar. Bij de een heb je een druppel nodig en toegang tot het terrein (Helmond). Bij de ander moet je vooraf bellen dat je langskomt (Holthausen gemeentewerf Groningen). Voor Rhoon (Air liquide) heb je een tankpas nodig en bij Pitpoint Arnhem, BP Kerkhof Den Haag en Shell De Ruygen Hoek kun je met een tankpas of bankpas betalen.

Maar er is nog iets dat mij op mijn waterstofreizen (ook in het buitenland) is opgevallen: de normale procedure is dat je je kaart activeert bij een terminal, het tankpistool aansluit en dan op een startknop drukt. Dat is bij veel stations een gedoetje: je moet soms een stukje lopen, soms om een pomp heen (komt in Duitsland veel voor) en soms zit de slang zo hoog dat je er niet eenvoudig overheen stapt.

Dan de Ruygen Hoek!

De tankinstallatie is geleverd door NEL en die hebben heel veel ervaring. Dat zie je terug: je activeert je pas, je draait om en pakt het vulpistool. Dat koppel je aan de auto. Je draait weer om om op de startknop te drukken en klaar. De slang hangt laag genoeg om daar makkelijk over heen te stappen. En tijdens het vullen wordt je bijgepraat over het proces.

Qua ergonomie: wat mij betreft: een tien met een griffel!

Kost dat?

Dan meteen de vraag: wat kost dat nou zo’n kilo waterstof? En hoe ver kan je daar mee rijden?

In Nederland kost een kilo waterstof bij de openbare pompen € 10 exclusief BTW, dus € 12,10 inclusief BTW. Met zowel de Mirai als de Hyundai Nexo haal je een praktijkverbruik van 0,9 kg/100 km op de snelweg (als je je netjes aan de 100 km/h houdt). In stadsverkeer en bij harder rijden gaat het verbruik uiteraard omhoog.

In Duitsland gelden lagere tarieven: € 9,26 inclusief 16% BTW. Dat maakt het € 7,98 exclusief de Mehrwertsteuer. Mijn verwachting is dat de kiloprijs ook in Nederland op termijn zal dalen. Daarvoor is echter eerst een volumeverhoging nodig.

Kritische noot?

De pomp mag een tien met een griffel scoren voor ergonomie en werking, wie de eerste keer aan komt rijden ziet dit:

In een split second mag je beslissen waar je heen rijdt. De waterstofpomp is van op zij duidelijk herkenbaar, van vooraf is dat minder. Wie de tweede keer aan komt rijden en de plek weet heeft geen probleem.

PS Het antwoord is: ‘iets rechts van het midden’.

Het waterstofvulpunt is geheel in de huisstijl van Shell. En juist dat is het sterke punt. Voor wie waterstof tankt en drie minuten heeft om even te mijmeren kan zich eenvoudig voorstellen dat de andere pompen waar nu fossiele vloeistoffen uit stromen straks vervangen zijn door waterstofvulpunten

Aanrijden

Wie gewend is om elektrisch te rijden kent het fenomeen: kom je van de verkeerde kant aanrijden, dan mag je een lusje rijden op de snelweg vóór het laden plus een lusje ná het laden. Dat is ook zo bij  Den Ruygen Hoek: aan de westkant zit een BP (zonder waterstof) en aan de oostkant zit Shell met het begeerde waterstofvulpunt.

Service

De eerste keer dat ik arriveerde was de woensdag volgend op de officiële opening. En net toen ik er was, was er een softwarestoring waardoor ik niet kon tanken. Er was een projectmanager van Shell die me direct uitleg gaf en dat zo vriendelijk en ontspannen deed dat ik het gevoel had dat alles onder controle was.

De donderdag erna bleek dat ook inderdaad het geval. Omdat er op elke locatie maar één pomp staat, is de huidige infrastructuur kwetsbaar voor storingen. Ook snelladers en ouderwetse benzinepompen hebben wel eens een storing. Maar dan staat er direct naast zo’n apparaat een functionerend alternatief. Rijders op waterstof weten dat en houden H2.Live in de gaten. De Ruygen Hoek staat daar nu nog op als ‘under constructie’, maar dat zal vast niet lang meer duren.

Andere tankstations?

Hou ook de kaart van H2 Rijders in de gaten met plannen in Nederland. Het heeft heel lang geduurd, maar er komt in Nederland schot in. Dat is ook wat Shell en Total bekend maken: er volgen in hoog tempo meerdere vulpunten. Het eerst volgende station verwacht ik eind van dit jaar/begin 2021 in Amsterdam. Daarmee is er een mooie corridor van Rotterdam naar Amsterdam.