Ruim baan voor waterstof

Ruim baan voor waterstof

14 juli 2020 0 Door Arjan de Putter

Het heeft even geduurd voor men toekomst in waterstof zag, maar in de EU is er het geloof dat de toekomst nu is aangebroken. Afgelopen week is de waterstof strategie bekend gemaakt. Zo hoopt de EU minimaal 40 GW aan groene waterstof capaciteit te hebben in 2030. Er worden gigantische bedragen geïnvesteerd: er wordt tussen de 180 en 470 miljard voor uitgetrokken.

Aan vergroening hangt een prijskaartje. Zo moeten de kosten van groene waterstof omlaag. Analyse van het International Energy Agency toont aan dat de productiekosten van waterstof of basis van vernieuwbare energy in 2030 met 30% gedaald kunnen zijn als gevolg van dalende kosten van renewables en het opschalen van de waterstof productie.

De interesse van bedrijven neemt toe: Air Liquide wil tankinstallaties voor trucks bouwen in Frankrijk, terwijl het Noorse Equinor blauwe waterstof wil produceren in het Verenigd Koninkrijk. Met blauwe waterstof kan weer CO2 worden opgeslagen van fossiel gas. Het Koreaanse Hyundai zet zwaar in op het promoten van hun brandstof cel systeem.