Samson: schrijf waterstof hoofdstuk in regeerakkoord

Samson: schrijf waterstof hoofdstuk in regeerakkoord

8 april 2021 0 Door Arjan de Putter

Op 7 april riepen meer dan 80 Nederlandse bedrijven op om waterstof prominent in het nieuwe regeerakkoord te verwerken. Waterstof helpt niet alleen het klimaat maar ook de economie vooruit. Ze overhandigden hun Bidbook vol Waterstof-commitments aan Diederik Samson, kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans.

Diederik Samsom tijdens het online waterstof-event: “Je zou wel ongelooflijk stupide zijn als je niet een hele paragraaf of misschien zelfs wel een hoofdstuk in het regeerakkoord zou schrijven over deze nieuwe kans die Nederland kan en wat mij betreft moet grijpen om een nieuwe economie vorm te geven.

Het bidbook toont een uniek overzicht van nieuwe waterstofprojecten en concrete plannen in heel Nederland:

  • Bedrijven die hun schepen, vrachtwagens, zware bedrijfswagens en personenauto’s willen vervangen voor voertuigen op waterstof; bedrijven die deze voertuigen leveren én bedrijven die de tankinfrastructuur hiervoor aanleggen en de waterstof leveren;
  • De aanleg en aanpassing van offshore windparken, van grootschalige ondergrondse infrastructuur en specifieke installaties bovengronds. Van wind op zee naar waterstofgebruik achter de voordeur van een industriebedrijf of woning;
  • De bouw van waterstoffabrieken en elektrolysers bij industrie- en chemiebedrijven om in de toekomst de CO2-uitstoot te verminderen.
  • Dieselaggregaten en machines op aardgas worden in dit bidbook omgebouwd tot mini-elektrolysers, waterstofaggregaten en -machines. In te zetten bij festivals, bouwprojecten, op campings, in fabrieken van koekjes, brood en meer. Alles plug and play.

10 commitments

De bedrijven bieden niet alleen commitment maar vragen ook commitment van de overheid. Onder regie van professor future energy systems Ad van Wijk formuleerden zij De 10 waterstof-commitments van Nederland’ die een prominente plek voor waterstof in het regeerakkoord moeten bevorderen.

Ga naar het Bidbook

Koplopers Nederland Waterstofland is een initiatief van de 7 bedrijven achter MissieH2: Gasunie, Toyota (Louwman Group), Groningen Seaports, Remeha, Shell, Stedin Groep en Port of Amsterdam.