Stijging verkoop waterstofvoertuigen 35%

Stijging verkoop waterstofvoertuigen 35%

7 januari 2021 0 Door Arjan de Putter

Ondanks een moeilijk jaar waarin de verkoop van nieuwe auto’s met 20% afnam, nam de verkoop van waterstofvoertuigen een sterke stijging door van 35%. Die stijging komt grotendeels voor rekening van de Hyundai Nexo. Daarvan werden er in 2020 140 op kenteken gezet, tegenover 108 in 2019. Van de Toyota Mirai werden slechts 7 exemplaren op kenteken gezet. Dat blijkt uit cijfers die door BOVAG werden gepubliceerd.

Voor 2021 verwachten wij van beide modellen een verdere stijging. Daar spelen de volgende factoren een rol:

Verbetering van het netwerk van waterstoftankstations

Eind 2020 waren de volgende tankstations operationeel:

  • Arnhem
  • Den Haag
  • De Ruygen Hoek
  • Rhoon
  • Helmond
  • Breda (350 bar)

Daarnaast zijn er een aantal niet-publieke tankstations (onder andere Nieuwegein (KWR), Maarn (Infram), Groningen (gemeentewerf)). Voor 2021 verwachten we op korte termijn een opening van Amsterdam en Groningen.

De komst van het nieuwe model Toyota Mirai

Eind maart/begin april staat het nieuwe model Toyota Mirai in de showroom. Toyota heeft al diverse bestellingen ontvangen en wij verwachten dat dit een hit wordt: de looks vallen in de smaak bij het publiek en hij is relatief scherp geprijsd. Buiten dat is het ook nog eens een leuke rijdersauto met achterwielaandrijving en een laag zwaartepunt.

Fiscale bijtelling

De bijtelling gaat van 8 naar 12% (dat is maar liefst 50% meer) en dat tikt aan. Voor waterstofauto’s geldt de bijtelling over de gehele cataloguswaarde. In het hogere prijssegment (boven de drempel van € 40.000) maakt dat waterstofauto’s extra interessant.

Rijden op waterstof is onderscheidend

Doordat batterij elektrisch rijden ‘normaal’ is geworden, is het onderscheidend vermogen daarvan flink afgenomen. Wie zich wil onderscheiden kiest voor een auto op waterstof.

Einde pandemie in zicht

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar met de komst van vaccins zal de lock down in de loop van 2021 onder controle zijn. Dat maakt het aannemelijk dat er meer gereisd zal worden en dat uitgestelde aankopen worden ingehaald.