Tankstation Lage Weide dichterbij na toekenning subsidie

Tankstation Lage Weide dichterbij na toekenning subsidie

11 december 2020 0 Door Arjan de Putter

De realisatie van een waterstoftankstation in het Utrechtse Lage Weide is een stap dichterbij gekomen nu gemeente Utrecht een subsidie van € 848.000 heeft toegekend. Het wordt een zelfvoorzienend tankstation voor groene waterstof. Die wordt lokaal opgewekt met een elektrolyzer.

Tegelijkertijd wordt in dit project geïnvesteerd in vervoersmiddelen op waterstof. De subsidie komt uit een regeling van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De gemeente deed dit in het kader van het Operationeel Programma Kansen voor West II. 

H2 Pioniers

Het project s een initiatief van een groep ondernemers die zich ‘H2 Pioniers’ noemt: Henk Stamhuis (Stamhuis Groep), Berend Schols (ProfiNRG BV) , Cor bij de Weg (EJP Accountants | adviseurs) samen met Ruben Vrijhoef (Hogeschool Utrecht) en Bert Strijker (EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB). 

Ondernemers in Utrecht en omgeving nemen deel in een holding ‘H2 Pioniers’ en worden samen eigenaar van het waterstoftankstation en de electrolyser. Ze verbinden zich ertoe ook een of meerdere waterstofvoertuigen aan te schaffen. Met dit project willen de initiatiefnemers een oplossing bieden voor het kip-ei-dilemma rond waterstoftankstations en waterstofvoertuigen. Zonder waterstoftankstation geen waterstofvoertuigen, en andersom.

Daar kan straks zowel 350 bar (bussen, trucks) als 700 bar (personenauto’s) worden getankt. Ook wordt waterstof in een mobiele unit opgeslagen zodat ook andere verbruikers (denk aan scheepvaart, heftrucks) elders in de stad de lokaal opgewekte waterstof kunnen gebruiken.

Tijdlijn

Inmiddels is een vergunningstraject gestart. Ook worden er diverse onderzoeken uitgevoerd. Naar verwachting zullen de electrolyser en het waterstoftankstation op bedrijventerrein Lage Weide eind 2021 of uiterlijk begin 2022 in gebruik worden genomen. Of de planning gehaald wordt is onder andere afhankelijk van het vergunningsverleningstraject.