TotalEnergies en Air Liquide bouwen meer dan 100 waterstofstations voor trucks in Europa

TotalEnergies en Air Liquide bouwen meer dan 100 waterstofstations voor trucks in Europa

2 februari 2023 Uit Door Arjan de Putter

TotalEnergies en Air Liquide kondigen de oprichting aan van een 50/50 joint venture voor de ontwikkeling van een netwerk van waterstofstations voor vrachtwagens op belangrijke Europese verkeersaders. Dit initiatief versterkt de waterstofsector, maakt de toegang tot waterstof makkelijker en geeft een impuls aan de verdere ontwikkeling van het gebruik van waterstof voor goederenvervoer.

De partners willen in de komende jaren meer dan 100 waterstofstations installeren op de grote Europese verkeersaders in Frankrijk, de Benelux en Duitsland. Deze stations, onder de merknaam TotalEnergies, bevinden zich op belangrijke strategische routes.

Deze overeenkomst leidt tot de oprichting van een belangrijke speler op het gebied van waterstoftankoplossingen en draagt bij tot het koolstofarm maken van het wegtransport in Europa. De twee bedrijven combineren hun knowhow en expertise op het vlak van infrastructuur, waterstofdistributie en -mobiliteit: TotalEnergies levert een bijdrage met zijn expertise in de exploitatie en het beheer van tankstations en de distributie van energie aan BtoB-klanten. Air Liquide draagt bij met haar technologische expertise en beheersing van de volledige waterstofketen; De joint venture, die gezamenlijk wordt beheerd door TotalEnergies en Air Liquide, staat in voor de investering, de bouw en de exploitatie van deze stations, en zal ook waterstof op de markt aankopen en verdelen onder haar klanten in de transportsector.

“Na de recente ondertekening van een partnerschap voor de productie van hernieuwbare en koolstofarme waterstof op ons ‘Grandpuits Zero Crude Platform’, kijken we ernaar uit om opnieuw onze krachten te bundelen met Air Liquide en onze gezamenlijke inspanningen voor het decarboniseren van de mobiliteit voort te zetten. Als pioniers in waterstofmobiliteit zijn we overtuigd van de noodzaak om nu een heavy‑duty netwerk uit te bouwen waarvan onze klanten zullen profiteren”, zegt Thierry Pflimlin, President Marketing & Services van TotalEnergies.

“Dit nieuwe partnerschap met Air Liquide stelt ons in staat om onze ontwikkeling in de hele waterstofketen voort te zetten.”

Thierry Pflimlin, President Marketing & Services van TotalEnergies.

Matthieu Giard, vicevoorzitter en lid van het Uitvoerend Comité van de Air Liquide Groep, en verantwoordelijk voor de waterstofactiviteiten, benadrukt: “Waterstof biedt duidelijke voordelen voor zware mobiliteit. Om het grootschalig gebruik ervan te bevorderen, is het absoluut noodzakelijk de ontwikkeling van tankinfrastructuur te versnellen en voertuigfabrikanten en transportfirma’s een voldoende dicht netwerk van stations aan te bieden. Dat is precies de ambitie van deze joint venture, die zal beschikken over de complementaire expertise van Air Liquide en TotalEnergies. Als marktleider sinds meer dan 60 jaar, en met unieke knowhow en technologieën, is Air Liquide een belangrijke speler om de ontwikkeling van waterstof – een sleutelelement voor het realiseren van een koolstofarme samenleving – te versnellen.”

De twee partners plannen de oprichting van hun joint-venture in 2023, onder voorbehoud van het tijdig afronden van de nodige contractuele documenten en de ontvangst van de nodige wettelijke toelatingen.