TotalEnergies opent waterstoftankstation in Veldhoven

TotalEnergies opent waterstoftankstation in Veldhoven

24 juni 2022 0 Door Arjan de Putter

Nederland heeft er weer een openbaar waterstoftankstation bij. Vandaag is immers het waterstoftankstation van TotalEnergies in Veldhoven officieel geopend, in aanwezigheid van algemeen directeur van TotalEnergies Marketing Nederland, Robert Joore, projectmanager Mobiliteit van WaterstofNet, Stefan Neis, Retail Director van TotalEnergies Marketing Nederland, Nathalie Baras en Mariëlle Giesbertz, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Veldhoven.

Het publiek toegankelijke waterstoftankstation bevindt zich aan De Run 4230 in Veldhoven, nabij het verkeersknooppunt De Hogt in de Randweg Eindhoven voor de aansluiting van de A2 en de N2 op de A67. Het station bevindt zich op een terrein dat eigendom is van  VDL Groep en levert waterstof met een druk van 700 bar, geschikt voor personenauto’s en andere lichte voertuigen, en 350 bar, voornamelijk gebruikt voor zware voertuigen zoals bussen en vrachtwagens.

Het station heeft er al een boeiende geschiedenis op zitten. In 2013 is het – in opdracht van WaterstofNet – binnen het Interreg-project ‘Waterstofregio Vlaanderen – Zuid-Nederland’ gebouwd op het terrein van de Automotive Campus in Helmond. Het was daarmee het eerste waterstoftankstation in de Benelux, dat was uitgerust met een elektrolyse-systeem, waarbij zowel voertuigen op 350 bar (bussen, vuilniswagens,…) als voertuigen op 700 bar (auto’s) konden tanken. Het werd destijds gebruikt als testplatform voor verschillende types van waterstofvoertuigen uit verschillende waterstofprojecten. Maar ook automobilisten die met een waterstofwagen rijden konden er tanken. 

Vanwege de toenemende vraag naar waterstof voor diverse voertuigtoepassingen is het station in 2018 het waterstoftankstation binnen het Interreg-project Waterstofregio 2.0 uitgebreid, zowel op vlak van productie – (60 Nm³/h ) – als van compressiecapaciteit. Vanwege het voortdurende toenemende aantal eindgebruikers en de daaraan gestelde eisen, was het voor WaterstofNet niet meer mogelijk het waterstoftankstation volgens de eisen van nu operationeel te houden. Daarnaast moest het waterstoftankstation geupgrade worden en verplaatst worden naar een publiek toegankelijke locatie.  
Nu is er een nieuwe vervolgstap voor het station. Het station werd verplaatst naar een meer toegankelijke plek en wordt hiermee een openbaar, publiek station. Het station is ondertussen eigendom van TotalEnergies. TotalEnergies zorgde voor de benodigde upgrade, de verplaatsing en exploiteert het station.

TotalEnergies investeert flink in waterstoftankstations: vorige maand openden zij het tankstation in Breda. Veldhoven is het vierde operationele tankstation van TotalEnergies (Arnhem, Delfzijl (bussen), Breda en nu Veldhoven). Daarnaast wordt eind dit jaar een waterstoftankstation in Cappele aan de IJssel verwacht. Ook in Deventer wordt een station voorbereid.

VDL Groep speelt een prominente rol op het gebied van duurzame energie, voor zowel stationaire als mobiele toepassingen. Om de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot te reduceren, is waterstof van groot belang. Het faciliteren van dit waterstoftankstation van TotalEnergies past dan ook naadloos in onze activiteiten op het gebied van de energietransitie.

Pieter van der Leegte,  directeur VDL Groep