Toyota neemt actie om ontwikkeling waterstof te versnellen

Toyota neemt actie om ontwikkeling waterstof te versnellen

11 december 2020 0 Door Edo Smit

Toyota beseft zich naar al te goed, dat waterstof een belangrijke bijdrage kan leveren aan een toekomstige samenleving zonder schadelijke emissies. Daarmee sluit Toyota zich aan bij de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Omdat bedrijven en consumenten zich steeds bewuster zijn van de voordelen die waterstof biedt, is er ook een verhoogde interesse en zijn er grotere investeringen in ‘hydrogen’. 

Nieuwe Fuel Cell Business Group voor Toyota

Om deze kansen voor waterstof in Europe zo goed mogelijk aan te benutten, richt Toyota Motor Europe (TME) een nieuwe divisie op. Deze is genaamd de Fuel Cell Business Group, en gaat toezicht houden op alle Toyota waterstofactiviteiten in Europa. 

Deze nieuwe divisie is gevestigd in Brussel en versterkt de businesscase van waterstof op het vlak van mobiliteit en op andere terreinen. Toyota’s brandstofceltechnologie zal hierdoor toegankelijker worden voor andere commerciële partijen. Deze aanpak hoort bij Toyota’s duurzaamheidsaanpak en haar langetermijnstrategie. 

Factor 10 voor brandstofcelsystemen
Thiebault Paquet, Director Fuel Cell Business Group heeft hoge verwachtingen voor waterstoftechnologie: “De voordelen van waterstof zijn zonneklaar. Daarom verwachten we op korte termijn dat de wereldwijde verkoop van onze brandstofcelsystemen met factor 10 zal toenemen. Het is ook de reden waarom we onze productiecapaciteit drastisch vergroot hebben.” ”

Lagere autoprijzen en grotere actieradius
Sinds 2014 kennen we de waterstofaangedreven Toyota Mirai. Een doorontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de tweede generatie Toyota Mirai een stuk goedkoper is geworden en een grotere actieradius heeft. 

Waterstofboten en -treinen?
Toyota’s bewezen brandstofceltechnologie is ook geschikt voor andere toepassingen dan auto’s, zoals vrachtwagens, stadsbussen – zoals de waterstofbus van Caetano –, vorkheftrucks en generatoren. En Toyota voert ook tests uit met boten en treinen.

Intensief samenwerken
De Fuel Cell Business Group van Toyota Motor Europe zal intensief samenwerken met industriële partners, nationale en regionale overheden en organisaties om de ontwikkeling van waterstof op meer Europese locaties te stimuleren en vooruitgang te boeken op weg naar een ‘Hydrogen Society’ met alle voordelen van dien.