In China is niet snel iets té gek. Het blijkt dat ze open staan voor veel vernieuwende ideeën. Iets wat bevestigd wordt door de introductie van de eerste onbemande tractor. Die ook nog eens voorzien is van 5G én op waterstof rijdt. 

Een tractor op waterstof is op zich niet iets nieuws. Zie hiervoor ook de berichtgeving van loonbedrijf Mechielsen die in 2018 een waterstoftractor aankondigde of New Holland, die in 2011 al hun NH2 waterstoftractor presenteerde. Die was een doorontwikkeling op een eerder concept (de NH1) uit 2009. Maar echt gemeengoed is een waterstoftractor nog niet. Misschien dat deze ontwikkeling uit China hier verandering in aangaat brengen.

Qua formaat en bruikbaarheid is ET504-H, zoals hij officieel heet, een aanwinst. Zijn relatief kleine formaat dankt hij aan zijn wirwar aan 5G antennes die ervoor zorgen dat er geen boer op hoeft te zitten om hem te bedienen. Deze tractor is voortgekomen uit een samenwerking tussen CHIAIC en The National Agricultural Machinery Equipment Innovation. 

Het samenspel tussen de draadloze 5G-verbinding en een waterstofaandrijving zorgen voor een comfortabele rit op het (onbewerkte) land. 

De waterstoftractor heeft een permanente magneet, synchrone middenmotor en onafhankelijke elektrische hef- en stuurmotoren. De waterstof-brandstofcel werkt wanneer het voertuig onderbelast is, terwijl onder zware belasting de aanwezige lithiumbatterij voor verdere stroomvoorziening zorgt.

Over de auteur

Edo Smit