Waterstof op? Even een cartridge verwisselen?

Waterstof op? Even een cartridge verwisselen?

8 februari 2021 1 Door Arjan de Putter

Een tank die 700 bar aan komt, voegt extra gewicht aan het waterstof toevoegt en dat er voor vervoer van waterstof in gasvorm een complexe infrastructuur is. Als waterstof dan zo’n goede oplossing is, dan moet het voor alle vormen van aandrijving geschikt zijn. Vanwege die redenen begon het Fraunhofer Instituut een onderzoek naar andere vormen om waterstof op te slaan. Hun vondst om waterstof te binden in een magnesiumpasta. Dat moet het mogelijk maken om ook kleine voertuigen op waterstof te laten rijden.

De claim van Fraunhofer: de pasta die ze maken bevat tien keer hogere energiedichtheid dan een lithiumionbatterij. De pasta gaat in een cartridge. Daarnaast plaats je een tankje met water in je voertuig, bijvoorbeeld je e-scooter. De helft van de waterstof komt uit de pasta, de andere helft wordt uit water gemaakt. Ze noemen het Powerpaste

De pasta wordt gemaakt door magnesium en waterstof bij een temperatuur van 350 graden Celsius en een druk van 6 à 7 bar bij elkaar te brengen. Daarnaast wordt er een ester en metaalzout toegevoegd.

Oplossing voor kleine voertuigen

Fraunhofer claimt dat de Powerpaste een hogere energiedichtheid heeft dan waterstof die tot 700 bar gecomprimeerd wordt. Ook heeft het verhoudingsgewijs een energiedichtheid die tien keer hoger is dan een batterij. Dat betekent dat indien het voor auto’s wordt toegepast, ze een hogere actieradius halen dan een zelfde auto met een verbrandingsmotor.

Fraunhofer ziet ook heel andere toepassingen: kleine voertuigen als e-scooters en motorfietsen. Maar ook voor koffiemachines en broodroosters (in je caravan of camper).

Andere ontwikkelingen

Waterstof is een goedje dat maar al te graag met andere materialen reageert. Het is niet voor niets het meest voorkomende element op onze wereldbol. Dat betekent ook dat er heel veel mogelijkheden zijn om waterstof toe te passen. 

Andere oplossingen waar onderzoek naar wordt gedaan zijn bijvoorbeeld waterstof in poedervorm, vloeibare waterstof, waterstof in een opslag olie

De oplossing van Fraunhofer klinkt natuurlijk fantastisch, maar roept ook vragen op: is er sprake van een residu (waar blijft het magnesium, ester en metaalzout na het proces)? Wat betekent dit proces in termen van energetisch rendement? Wat gaan de cartridges kosten? Hoeveel water moet er mee? 

H2rijders.nl blijft het voor u volgen!