Waterstofauto testdag op Automotive Campus Helmond

Waterstofauto testdag op Automotive Campus Helmond

16 juni 2020 0 Door Edo Smit

Het aantal pioniers dat de overstap naar waterstof heeft gemaakt is nog steeds maar een klein clubje pioniers. Afgelopen dinsdag werd er een proefritten dag georganiseerd op de Automotive Campus in Helmond, speciaal voor ondernemers. “Het aantal auto’s dat op waterstof rijdt is in Nederland nog altijd beperkt”, erkent Arjan de Putter van E-xpeditie.nl. Arjan ziet wel een toename aan interesse: “We hebben vandaag twintig deelnemers voor deze proefrittendag. We hadden op maximaal zeven gerekend.” 

Tijdens de proefritten dag mochten de ondernemers een rondje rijden met de Hyundai Nexo en de Toyota Mirai en kregen ze uitleg over de auto’s. E-xpeditie.nl kwam met het idee en is georganiseerd in samenwerking met de Automotive Campus in Helmond en het Eindhovense bedrijf Ebby Road. Ebby Road is gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte waterstofauto’s.

Enthousiaste reacties
Ondernemer Daan van Hoef heeft net een testrit gemaakt, hij zoekt een auto die beter bij zijn onderneming past. “Nu rijdt ik nog in een Subaru Outback, maar nu mijn nieuwe onderneming gericht is pp op het omzetten van zonne-energie in waterstof vind ik dat ik dan eigenlijk ook een waterstofauto moet rijden”, verteld Daan. De proefrit is hem goed bevallen: “Ze zijn qua afwerking en rijgedrag vergelijkbaar met mijn huidige auto. Dat geldt ook voor het comfort en de acceleratie.” 

Waterstof tanken in de regio kan momenteel nog alleen op het terrein van de Automotive Campus in Helmond. “Wanneer er zicht is op een tankstation in de buurt, dan stap ik over.”

Goed alternatief
Voor Mark Gieben is het de eerste keer dat hij in een waterstofauto heeft gereden. Ook hij is enthousiast: “Prima rijeigenschappen. Hij is ook lekker stil. Maar ik ben vooral onder de indruk van het bereik. Ik heb begrepen dat je met een volle tank gemakkelijk 500 kilometer kunt rijden. Dat is met elektrische auto’s wel anders.” Mark is eigenaar van een marketingbedrijf en heeft klanten in heel Nederland zitten: ,”ik heb nu een dieselauto maar vanwege het milieu overweeg ik een auto op waterstof. Of elektrisch, maar dan moet-ie wel een groot bereik hebben.”

Nu of nooit
“Het doel van deze testdag is om het bedrijfsleven kennis te laten maken met de nieuwste waterstofauto’s” verteld De Putter van mede-organisator E-xpreditie.nl.

Lex Boon, directeur van Automotive Campus Helmond, vindt dat het hoog nodig is om de transitie naar schone brandstof te versnellen, en ziet de promotie van alternatieve brandstoffen als een van de taken van de Automotive Campus Helmond. “,Tijdens de lockdown vanwege corona hebben we allemaal ervaren dat de lucht een stuk schoner is geworden. We moeten nu doorpakken. Vandaar dat we als Automotive Campus meedoen aan zo’n testdag. Waterstof verdient zeker een plek in het geheel van schone brandstoffen.”