Wrightbus levert 20 dubbeldekkers aan Londen

Wrightbus levert 20 dubbeldekkers aan Londen

28 juni 2021 0 Door Arjan de Putter

In Londen gaan 20 dubbeldekkers op waterstof rondrijden. Daarmee is dat de eerste busvloot in Engeland die met zo’n aandrijflijn rondrijdt. De bussen worden geleverd door het Noordierse Wrightbus en worden ingezet op Lijn 7 tussen East Action en Oxford Circus.

Om de bussen van energie te voorzien heeft NEL een waterstoftankstation neergezet. Er wordt verwacht dat elke bus dagelijks tankt. Zo’n tankstop duurt ongeveer vijf minuten. De waterstof wordt gemaakt door Air Liquide in Runcorn. De gebruikte waterstof is een bijproduct van een industriële chlooralkalifabriek. Ryze Hydrogen uit Oxford is verantwoordelijk voor het vervoeren van de waterstof van Uncorn naar het tankstation. Vanaf 2023 wordt de waterstof betrokken van een offshore windpark uit de buurt. Vanaf dat moment is het echt groene waterstof die via elektrolyse wordt gemaakt.

De 20 waterstofbussen zijn naast de 500 batterijelektrische bussen nog maar een klein onderdeel van de 9.000 bussen die in 2030 vergroend moeten zijn. Dat er naast batterijbussen ook waterstofbussen worden ingezet heeft alles te maken met het afstemmen van het stroomgebruik op de capaciteit van het stroomnet. Daarnaast is het zo dat de waterstofbussen makkelijk zijn in te zetten voor langere afstanden.

Onze investering in deze waterstofbussen helpt ons niet alleen om de lucht in Londen te zuiveren, maar ondersteunt ook banen en de lokale economie in het Verenigd Koninkrijk“, zei Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, ter gelegenheid van de ingebruikname van de bussen. “Dit is een geweldig bewijs dat het aanpakken van luchtvervuiling en de klimaatcrisis, naast het stimuleren van economische groei, afhankelijk is van samenwerking tussen regio’s en investeringen in de nieuwste technologie.