Denemarken zet in op waterstofinfrastructuur

Denemarken wil de groene energiecentrale van Europa worden. Daarvoor zijn pijpleidingen nodig om waterstof van PtX-fabrieken naar consumenten in binnen- en buitenland te transporteren. Energinet en Evida zullen in principe eigenaar zijn van de leidingen en hun ervaring met bestaande gasinfrastructuur gebruiken.

De staatsbedrijven Energinet en Evida zullen eigenaar en exploitant zijn van de pijpleidingen die in de toekomst waterstof door Denemarken en voor de export zullen vervoeren. De Deense regering is het eens geworden met de Socialistische Volkspartij, de Liberale Alliantie, de Conservatieve Volkspartij, de Eenheidslijst, radicaal links, de Deense Volkspartij en het Alternatief. De overeenkomst is de volgende mijlpaal die zal bijdragen aan de oprichting van een PtX-sector in Denemarken.

"We hebben grote ambities voor de uitbreiding van offshore wind, die grote hoeveelheden groene stroom kan leveren, die we onder andere kunnen gebruiken om waterstof en groene brandstoffen te maken die fossiele brandstoffen in Denemarken kunnen vervangen en geĆ«xporteerd kunnen worden naar de Duitse industrie. Deze overeenkomst ruimt een steen uit de weg, zodat we leidingen in de grond kunnen stoppen en het avontuur werkelijkheid kunnen maken", zegt minister van Klimaat, Energie en Nutsbedrijven Lars Aagaard.

De overeenkomst volgt op de PtX-aanbesteding die in april van start ging. PtX, of Power-to-X, is een technologie die elektrolyse gebruikt om water te splitsen in zuurstof en waterstof. De staat heeft 1,25 miljard DKK uitgetrokken om de Deense productie van groene waterstof op gang te brengen.

Daarnaast is op 1 mei een nieuw wetsvoorstel over de aanleg van zogenaamde directe lijnen in werking getreden, dat betere randvoorwaarden biedt voor PtX-projecten in Denemarken. Met de vele initiatieven is de uitvoering van het PtX-akkoord vanaf 2022 in volle gang.

"Het doel is om een kader te creĆ«ren dat kan bijdragen aan het tempo van het opzetten van een PtX-sector in Denemarken. Energinet en Evida kunnen gebruik maken van hun kennis, competenties en ervaring uit exploitatie en eigendom van het bestaande elektriciteits- en gassysteem. En ze kunnen de uitrol van waterstofinfrastructuur integreren met de noodzakelijke uitbreiding van het elektriciteitsnet voor PtX-centrales, zodat het stapsgewijs en zo snel mogelijk gebeurt", zegt Lars Aagaard.

Later dit jaar komt het Deense kabinet met een voorstel voor de financiering van de waterstofinfrastructuur.

Meer informatie: Deense overheid

Tags

(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Ingediend door admin op