H2Trac levert eerste waterstoftrekker aan Stadsboerderij Almere

Stadsboerderij Almere heeft de primeur: zij zijn de eerste afnemer van de waterstoftrekker van H2Trac. De komende maanden wordt de trekker in Arnhem gebouwd. Doel is om deze in 2022 af te leveren.

Tom Saat, eigenaar van de stadsboerderij, zegt dat de trekker precies in de plannen past: "Ons bedrijf is een kringloopbedrijf. Zo schoon en zuiver als mogelijk. Een grote systeemfout is het dieselverbruik. Waterstof staat al jaren op onze verlanglijst, maar niemand kon het realiseren. Wij zijn dan ook blij dat we de eerste in Nederland zijn met deze innovatieve waterstoftrekker."

De waterstof wordt op het eigen erf geproduceerd: de stroom komt van het zonnepark op de voormalige vuilstortlocatie Braambergen in Almere.

Verstelbare spoorbreedte

H2Trac bouwde al eerder de EOX-175, een diesel/elektrische trekker met een verstelbare spoorbreedte. Deze trekker is vrijwel gereed en wordt getest. De waterstoftrekker is in de basis gelijk aan de diesel/elektrische variant. De verbrandingsmotor maakt plaats voor een brandstofcel en waterstoftanks.

Eerder liet Peter-Jan van Ham, mede-eigenaar van H2Trac, weten de productie van een waterstoftrekker voorlopig uit te stellen: “We weten niet in hoeverre waterstof aanslaat. De eerste drie à vier jaar willen boeren misschien wel gewoon een dieseltrekker hebben.

Inmiddels is het eerste schaap over de dam en start H2Trac de productie op. In februari 2022 verwacht de Arnhemse fabrikant de trekker af te leveren. H2Trac onderzoekt ook toepassingen in de infra en wegenbouw

Tags

(advertentie)
(advertentie)

Gerelateerde inhoud

(advertentie)
Ingediend door admin op