Nieuwe samenwerking vergemakkelijkt lokaal waterstof tanken

Projecten voor nieuwe waterstoftankstations kennen een lange looptijd en een onzekere opleveringsdatum. Vertragingen in oplevering maken het ook lastiger om tot aanschaf van waterstofauto’s te besluiten. Een nieuwe samenwerking tussen Twinning Energy en de Dalergy Group maakt het juist makkelijker: Twinning Energy verzorgt de realisatie van een lokaal waterstoftankstation voor de klanten van Dalergy Group. Met deze samenwerking wil de Dalergy Group haar klanten ontzorgen die de overstap naar waterstof willen maken.

Doorlooptijd half jaar

Twinning Energy noemt meteen een duidelijke oplevertijd van een half jaar: die periode is nodig om alle noodzakelijke materialen te bestellen en parallel het vereiste vergunningstraject te doorlopen.

Dat vergunningstraject is zo kort omdat het om niet-publieke tankstations gaat. Daarvoor gelden in het kader van de vergunning lagere eisen waardoor dit traject korter is.

Hoe ziet zo’n installatie er uit?

Een gangbare installatie bestaat uit vier tot zes bottleracks met waterstofflessen. De bottleracks (met waterstof op een druk van 200-300 bar) worden op een compressor aangesloten. Deze pompt de waterstof in de autotank op met een snelheid van 4 kg/hr tot een druk van maximaal 700 bar.

In de praktijk zijn na zo’n drie kwartier tot een uur de auto’s weer volledig ‘afgetankt’. Op zo’n tien plaatsen in Nederland, ondere andere in Amsterdam, Groningen, Maarn, Nieuwegein en Coevorden staan deze zogenaamde Fleet Owner Stations (FOS) al.

Doelgroepen

Volgens Twinning Energy waren aanvankelijk Fleet Owners de doelgroep. Dat zijn bedrijven die besluiten om waterstofauto’s aan te schaffen en die een vulpunt in de buurt willen hebben. Het blijkt echter dat er ook bedrijven zijn waarvoor een tankinstallatie op eigen terrein een noodzaak is. Deze groep noemt men ‘Home Based’.

Een derde doelgroep zijn de collectieven. Vaak een verzameling van bedrijven en andere organisaties die samen een waterstoftankstation willen realiseren. De aangesloten bedrijven zijn dan lid van het collectief.

Een FOS kan desgewenst wél een eerste stap naar een publiek waterstofvulpunt zijn. Bij groei van het aantal gebruikers kan de techniek worden opgeschaald, net als de noodzakelijke vergunning.

Het kan, nu!

Twinning Energy en Dalergy Group (waaronder Gulf Nederland en Dalhuisen Olie) willen met deze samenwerking een krachtig signaal afgeven: je kunt vandaag al beginnen met de transitie naar waterstof.

Tags

(advertentie)
(advertentie)

Gerelateerde inhoud

(advertentie)
Ingediend door admin op