Voor je waterstofauto kun je in 2021 ook weer een aardig bedrag van je investering aftrekken. De nieuwe MIA/VAMIL bedragen zijn namelijk vastgesteld.
Elk jaar wordt er pas eind december bekend gemaakt wat de verschillende aftrekposten zijn voor een elektrische en waterstofauto. Zo ook in 2020.
Elektrische en waterstofauto’s profiteren al jaren van MIA (Milieu InvesteringsAftrek) en VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen). Hierbij wordt er wel een onderscheid gemaakt tussen elektrische en waterstofauto’s.
MIA elektrische auto
De elektrische auto komt in 2021 in aanmerking voor 13,5% MIA over een maximale investering van 40.000 euro. Dat is hetzelfde percentage als in 2020, maar met het verschil dat het in 2021 voor maximaal 10 EV's per jaar per belastingplichtige toegekend wordt.
Meer MIA en VAMIL voor waterstofauto
De MIA aftrek voor waterstofauto’s is bijna 3 x zo hoog als die voor elektrische auto’s, namelijk 36%. De MIA wordt ook over een hoger maximaal bedrag toegekend dan bij elektrische auto’s. Bij waterstofauto’s is het maximumbedrag 75.000 euro.
Naast een MIA-aftrek kan er ook voor 75% een VAMIL-aftrek toegepast worden bij waterstofauto's. Iets wat niet mogelijk is bij een elektrische auto.
Deze hogere aftrekposten voor waterstofauto’s passen bij het huidige aanbod van waterstofauto’s. Die is namelijk beperkt. Én waterstofauto’s zijn gemiddeld genomen ook duurder dan elektrische auto’s.
Een actuele lijst van auto’s die in aanmerking voor MIA of VAMIL is bij het RVO te vinden.
MIA of VAMIL voor een gebruikte auto?
In beginsel is de MIA/VAMIL niet toepasbaar op een tweedehands auto. Behalve, indien de auto jonger is dan 6 maanden en minder dan 6.000 kilometer heeft gereden. Dan wordt hij nog als nieuw aangemerkt.
Een gebruikte waterstofauto is eigenlijk altijd al goedkoper, waardoor je investering een heel stuk lager kan zijn. Kijk bijvoorbeeld maar op Ebby Road voor hun aanbod gebruikte waterstofauto's.